Избирайки “Приемам”, се съгласявате със съхранениeто на "бисквитки" на Вашето устройство, за да подпомогнете навигацията на сайта, анализа на употребата на сайта и нашите маркетингови усилия.
Вижте нашата Политика за Поверитленост за повече информация.
Логото на кандидатствай - илюстрация на звезда.
Три въпросителни знака на оранжев фон

Как се кандидатства в първи клас?

кандидатствай
11424
Публикувана на:
9/2/2023
Обновена на:
17/3/2024

Съдържание:

Статията е в процес на обновяване. Някои данни може да не са акутални и подвеждащи.
Статията е обновена с информация и дати за предстоящата учебна 2023/2024 година.

В момента няма активни класирания. Очаква се публикуването на точен график с дати за учебната 2024/2025 година през месец януари.

За да не изпуснете, когато това се случи, последвайте ни във Facebook, Instagram, TikTok или се абонирайте за нашия бюлетин.

В тази статия ще опишем подробно как работи държавната система за предучилищно образование и как се образуват точките за кандидатстване в първи клас в държавни училища.

Препоръчваме да се запознаете със статията няколко месеца преди започването на самото кандидатстване. Някои части от процеса изискват техническо време и работа с държавни инситуции, които може да ви забавят в най-важните моменти.

Ако вече сте запознати с тази статия, продължете към нашия наръчник за всяка стъпка от кандидатстване до записване в първи клас.

В статията се използват предимно данни за Столична община - принципът за сформиране на критерии и точки във всички общини е еднакъв, но датите за прием се различават.

За основното образование:

Основното образование е определящ момент от живота на всяко дете. То започва от първи клас - годината, в която детето навършва 7 години, и продължава до завършването на седми клас. Традиционно, повечето ученици остават в едно и също училище за целия период. Средата, в която човек вирее, е предопределяща за неговото развитие. Затова е много важно да направим информиран избор, когато записваме детето си в някое училище.

Универсалният критерий за измерване на успех сред учениците през този етап са резултатите от матурите в седми клас. Тези резултати определят в кое училище вашето дете ще завърши своето средно образование(8.-12. клас) и около какви хора ще съзрее в годините на пубертет преди да се наложи да направи първите си самостоятелни избори относно висше образование или работа.

Избор на училище

Именно поради тези прични смятаме, че освен добра семейна среда, е важно децата да са обградени от добри педагози и още повече, от мотивирани и целеустремени връстници от началото на своето училищно образнование.

Признаваме, че всяко правило има своите изключения и най-важният фактор за успеха на едно дете е самото то. Въпреки това, в тази статия предпочитаме да се доверим на статистиката за среден успех на учениците.

Разгледайте статистиките за успеваемост на матурите в седми клас от предходните години. Филтрирайте по училища, градове, области и други критерии, за да разберете кои основни училища имат най-добри резултати във вашия регион.

Друг важен фактор при избора на учебно заведение е съотношението на свободни места, които училищетп предлага спрямо броя кандидатстващи ученици. Тъй като някои райони са по-гъсто населени и предпочитани от родители, лесно може да се окаже, че в борбата за няколко места участват стотици деца.

Съветваме ви да разгледате списъците с изминали класирания и брой на свободни места за училищата, които сте избрали. По този начин можете сами да прецените кои са най-добрите ви опции.

Списъците могат да бъдат намерени в онлайн платформите за кандидатстване на всяка община или на уеб сайтовете на самите училища.

Ако вашата община не присъства тук, но има публикувани списъци, моля свържете се с нас.
Напомняме, че колкото и да е важно развитието на едно дете, по-важно е то да води нормален живот. Поради разликите в поколенията, много родители проектират своите амбиции върху децата си, които може и да не са със същите виждания.

Много родители избързват, предначертавайки пътя на децата си, преди да могат да разберат какво искат самите малчугани. Доста често това води до ненужно разочарование и от двете страни, както и дългогодишни травми за психиката на децата.

Липсата на възможности в младостта на родителите (напр. за висше образование и реализация в чужбина в годините на "Прехода") не означава, че детето трябва задължително да се възползва от тези възможности, понеже ги има сега. Наличието на твърде голям избор, в някои случаи, е също толкова голямо бреме, колкото и липсата на всякакъв избор.

Изисквания

  1. В повечето училища е задължително детето да кандидатства най-късно в годината в, която навършва 7 години.

    напр. Ако детето е родено през месец Декември 2017 г. и е на 6 години в момента на кандидатстване,но предстои да навърши 7 години през м. Декември 2024г., то трябва да кандидатства и да започне училище през 2024г.

    Това правило е въпрос на изключение само ако детето има или е имало заболяване, което е попречило на кандидатстването му в този период.
  2. Също така, повечето училища изискват уверение за завършено предучилищно образование.

    Това правило е въпрос на изключение в някои специфични случаи (например дете учило в чужбина), но условията за изключение задължително трябва да бъдат проверени на място в училището.

От какво се определя самият прием?

Кандидатстването в първи клас се определя от няколко фактора:

I. Онлайн платформи

В повечето по-големи градове в България кандидатстването за първокласници се извършва изцяло дистанционно - през общинска онлайн платформа или по описан ред от конкретната община.

Ако не сте сигурни каква е процедурата във вашия случай, е най-добре да потърсите в уебсайта на вашата община или уебсайтовете на училищата около вас. Там можете да намерите образец за заявление, което трябва да принтирате и подадете на място.

Поради липсата на общ стандарт за платформите за кандидатстване, всяка община разполага с различна система. Въпреки че принципът на работа на порталите трябва да е един и същ, ви съветваме да прегледате инструкциите за използване, описани в самите портали.

Ето списък с всички общински портали за кандидатстване в първи клас:

Ако вашата община разполага с дигитална платформа, но тя не е в списъка ни, моля свържете се с нас.

II. График

В горепосочените платформи също можете да намерите и всички важни дати за прием.

Ние създадохме интерактивен календар за кандидатстване в първи клас, който можете да използвате на всяко ваше устройство.

Ключови дати

Спрямо новия график за учебната 2023/2024 година в София:

  • Обявяване на свободни места
    - 24. Април 2023г.
  • Отваряне на платформата за кандидатстване за първо класиране
    - 25. Април 2023г.
  • Затваряне на платформата за кандидатстване за първо класиране
    - 04. Юни 2023г.
  • Резултатите от първо класиране
    - 05. Юни 2023 г.
  • Резултатите от второ класиране
    - 16. Юни 2023 г.
  • Резултатите от трето класиране
    - 23. Юни 2023 г.
  • Резултатите от четвърто класиране
    - 28. Юни 2023г.
  • Период без класирания
    - 29. Юни - 31. Август 2023 г.
  • Резултати от текущо класиране 1
    - 01. Септември 2023 г.
  • Резултати от текущо класиране 2
    - 05. Септември 2023 г.
  • Срокът за записване на децата в повечето случаи е две седмици (10 работни дни) след обявяването на класирането, с което са приети. Сверете датата си на прием с календара за всейки случай.
  • Учебната година започва на 15. Септември 2023г.

Можете да намерите графиците за други общини тук.

III. Райониране

Също така, в по-големите общини училищата се разпределят на подрайони, за да може с приоритет да бъдат осигурени места за децата, които живеят най-близо и от най-дълго време до учебните заведения.

За да проверите, кои училища са прилежащи и гранични с вашия адрес може да използвате официалната карта на вашата община:

При проблеми с районирането, моля обърнете се към районната си администрация.

IV. Сформиране на точки

Както при детските ясли и градини, тук имаме система от специфични критерии, които сформират брой точки. Тези точки се използват, за класациите на децата - тези с най-висок брой точки биват приети първи.

Повечето критерии се удостоверяват автоматично от системата спрямо държавните регистри.

Когато не кандидатствате през онлайн платформа и в някои специфични случаи ще трябва да представите документите описани в полетата “Възможно необходими документи при кандидатстване” след всеки критерий, който използвате.

1. Водещ критерий

Приемът се осъществява последователно по групи - т.е. през системата първо минават всички деца от първа група и ако се налага, за тях се използват допълнителни критерии. След това, по същата схема минават децата от втора, трета и четвърта групи.

При спазване на водещия критерий децата, кандидатстващи в първи клас, се разпределят в следните групи:

Първа група
  • Деца с постоянен / настоящ адрес в прилежащия район на училището в последните над 3 години преди заявяването на кандидатурите в Системата.

ИЛИ

  • Деца, чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са ученици в същото училище, независимо от постоянния/настоящия им адрес.
Как се определя адресът на детето?

За постоянен и настоящ адрес на детето автоматично се приема адресът, на който майката е била регистрирана при раждането на детето. Те могат да бъдат сменени само когато майката/настойникът променя своя адрес и изрично заяви, че иска заедно с това да се промени и адресът на детето.
Какво е  постоянен адрес?

Постоянен адрес е адрес, който се използва по-продължителни периоди от време и се променя много рядко. Затова, например, постоянният адрес се посочва в документите за самоличност. На този адрес се извършват и официални връчвания на документи на физически лица. При подмяна на постоянен адрес се налага и издаване на нова лична карта.

Заявете промяна на постоянен адрес онлайн
Какво е настоящ адрес?

Настоящият адрес, от друга страна, може да бъде променян по-често.  При смяна на местоживеене за по-кратък или неизвестен срок (напр. апартамент под наем), човек може да смени настоящия си адрес без да трябва да издава нова лична карта, но да извършва всички дейности, които иначе би се наложило да извършва в общината по постоянен адрес. (напр. гласуване)

Заявете промяна на настоящ адрес онлайн

Втора група
  • Деца с постоянен / настоящ адрес в прилежащия район на училището от 1 до 3 години преди заявяването на кандидатурите в Системата.
Трета група
  • Деца с постоянен / настоящ адрес в прилежащия район на училището за под 1 година преди заявяването на кандидатурите в Системата.

Възможно необходими документи при записване:

ИЛИ

И

Четвърта група
  • Деца с постоянен/настоящ адрес извън прилежащия район на училището. (Ако адресът ви граничи с района на училището може да получите 5 точки - вижте допълнителен Критерий 11)

Възможно необходими документи при записване:

Когато кандидатстващите деца в една група са повече от свободните места, се използват допълнителни критерии.

2. Допълнителни критерии

Критерий 2

Дете с трайни увреждания над 50% - 6 точки

Възможно необходими документи при записване:

  • Копие от решение на ТЕЛК
Критерий 3

Дете с един или двама починали родители - 6 точки

Възможно необходими документи при записване:

  • Копия от Акт за смърт на родителите
Критерий 4

Деца, завършили подготвителна група в избраното училище - 4 точки

Критерий 5

Други деца от семейството над 12 годишна възраст, обучаващи се в същото училище - 4 точки

Възможно необходими документи при записване:

Критерий 6

Дете от семейство с повече от две деца - 5 точки

Възможно необходими документи при записване:

Критерий 7

Деца близнаци - 5 точки

Възможно необходими документи при записване:

  • Копия от удостоверения за раждане на децата.
Критерий 8

Дете с един неизвестен родител - 3 точки

Критерий 9

Осиновено дете - 3 точки

Възможно необходими документи при записване:

  • Съдебно удостоверение
Критерий 10

Дете, настанено за отглеждане в приемно семейство или семейство на роднини и близки по чл. 26 от Закона за закрила на детето - 3 точки

Възможно необходими документи при записване:

  • Копие от съдебно решение или заповед за настаняване.
Критерий 11
Прилага се само за четвърта група!

Дете с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район, граничен на прилежащия район на училището - 5 точки

Възможно необходими документи при записване:

Следващи стъпки

След като вече знаете как работи системата, е време да видим как всичко се прилага в действие чрез онлайн платформите.

Тази статия ще ви съпроводи стъпка по стъпка от създаването на профил, през самото кандидатстване, до записването в училището.

Източници:

Това съдържание ви е полезно?
Помогнете на каузата на кандидатствай.
Подпомагам!
*Всички плащания се извършват напълно сигурно през платформата stripe.

кандидтаствай е независима платформа — средствата ще бъдат разпределени за поддръжка и подобряване на съдържанието ни.

Подобни статии:

Oще статии

Абонирайте се за нашия бюлетин!